Foraje puturi apa

Imagine foraje puturi apa

Forajele de alimentare cu apă diferă între ele, în principal prin următorii parametri: debitul obţinut, adâncimea de forare, diametrul de forare/tubare, tehnologia de forare, calitatea materialelor folosite, durata de viaţă. Forajele pentru apă sunt de 3 feluri: foraje de mică adâncime, de la 1 la 30 m; foraje de medie adâncime, de la 30 la 70 m; foraje de mare adâncime, de la 70 la 500 m.

Metoda de foraj depinde de natura şi adâncimea straturilor traversate şi trebuie adaptată solului existent în zonă, urmărind însă şi obţinerea unui cost final cât mai avantajos al lucrării, şi implicit, al apei potabile. Pentru apă se folosesc 2 metode: forajul hidraulic rotativ cu circulaţie de fluid sau forajul cu ciocan de fund (cu aer).

Forajele pentru consumuri personale (case particulare ) sau pentru debite mici de apă se sapă cu diametre între 150 şi 311 mm, forajele publice, industriale sau pentru debite mari de apă se sapă cu diametre de până la 609 mm.

Indiferent de metoda de săpare, forajul este tubat cu tubulatura de plastic. Diametrul de săpare trebuie să fie cu minim 150 mm mai mare decât diametrul de tubare. Spaţiul dintre gaura săpată şi tubulatură se umple cu pietriş curator a cărui granulaţie se allege în funcţie de granulaţia nisipului din stratul acvifer. Spaţiul dintre gaura săpată şi tubaj (deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grout (ciment + bentonită) pentru a preveni apa din stratele de suprafaţă să migreze în jos (prin exteriorul tubulaturii) şi să contamineze stratul acvifer.

Forajul se va echipa cu pompă submersibilă sau hidrofor în funcţie de parametrii forajului (debit necesar consumator, nivel hidrostatic şi înălţimea de pompare).